Posun ve věci zajištění vodovodního přivaděče D3

blank

Smlouvu na technicko-organizační zajištění vodovodního přivaděče D3 schválili na svém minulém zasedání středočeští radní. Hejtmanství Středočeského kraje chce vybudovat vodovodní řady, které zajistí dostatek vody 38 obcím a 201 osadám.

V koridoru budoucí dálnice D3 dojde k rozšíření vodárenské soustavy. Nově plánovaná potrubí mají do dalších částí Středočeského kraje přivádět vodu ze Želivky. Jedná se o reakci na sucho, ale také na chystané budování dálnice, které by mohlo mít vliv na zásobování vodou v okolí. Nový vodovodní přivaděč a navazující systémy by měl zajistit vodu pro tisíce Středočechů, ale sloužit by měl také potřebám samotné dálnice na odpočívadlech, pro čištění tunelů nebo pro případnou likvidaci požáru. O výstavbě přivaděče kopírujícího trasu dálnice a rozšíření vodárenské soustavy v jejím okolí se jedná dlouhodobě.

„Společnost Vodohospodářský rozvoj a výstavba zpracuje na základě smlouvy přípravu vodovodního přivaděče D3 ve spolupráci s budoucím rozhodujícím investorem společností Úpravna vody Želivka. Uzavření smlouvy schválili při svém jednání krajští radní,“ potvrdila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Společnost nyní zpracuje projektovou dokumentaci, přičemž jedním z jejích klíčových úkolů je nalezení vhodného subjektu, který by se zhostil investorství. „Následně by také měl zajistit provozování vodovodního přivaděče propojujícího Posázavský skupinový vodovod se Skupinovým vodovodem Benešov a umožňujícího připojení 20 tisíc obyvatel 38 obcí a 201 obecních částí,“ uvedl náměstek Miloš Petera.

Firma bude pro Středočeský kraj zajišťovat technické, ekonomické a právní služby a poradenství. „Zejména jde o vlastníky provozně souvisejících vodovodů, to znamená Dobrovolného svazku obcí Javorník – Benešov, DSO Posázavský skupinový vodovod a dalšími obcemi a městy v regionu, které se potenciálně mohou připojit na přivaděč, až po finální návrh řešení včetně případného zpracování dohod o budoucí spolupráci,“ doplnila mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová.

Scroll to Top