Provozovat vodovody na Olomoucku chce jediná firma

blank

Do koncesního řízení na pětiletý provoz infrastruktury se na jaře přihlásily čtyři společnosti. Odhadovaná hodnota tendru je 1,2 miliardy korun. Zakázku vypsala VHS, které patří zdroje a potrubí přivádějící vodu do Olomouce. Jejími akcionáři jsou město Olomouc, okolní obce a zhruba tisícovka lidí jakožto dědictví privatizace. Podle zjištění MF DNES pouze Moravská vodárenská z koncernu francouzské Veolie do stanoveného termínu podala cenovou nabídku.

VHS Olomouc od roku 2000 majetek pronajímá Moravské vodárenské z koncernu Veolia. Smlouva však končí v březnu 2020. Opozice ale poukazuje na to, že je tendr nastaven ve prospěch současného provozovatele – Moravské vodárenské. Především kvůli tomu, jaké zdroje musí uchazeči prokazatelně provozovat. Olomouc letos inkasuje od Moravské vodárenské na nájemném 156,4 milionu. Ta je provozovatelem infrastruktury pro města, obce a průmyslové podniky také na Prostějovsku a Zlínsku. Zásobuje téměř 400 tisíc lidí a zajišťuje provoz 2 167 kilometrů vodovodních a 1 302 kilometrů odpadních sítí.

VHS Olomouc patří z hlediska vlastněného majetku k menším společnostem a ze stejného důvodu se její investiční akce pohybují nejčastěji ve statisících a jednotkách milionů. Roční objem investic je 40 až 50 milionů korun.

„Cenovou nabídku podala pouze jedna firma ze čtyř. S tím, že postup je takový, že další jednání patřičné komise je prvního října. Všichni od ekonomů a právníků musí zkontrolovat, jestli firma, která to podala, splnila všechny podmínky. Poté komise bude rozhodovat,“ uvedl pro MF DNES ředitel Vodohospodářské společnosti Olomouc Ivan Kosatík. Mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová potvrdila, že společnost v tendru skutečně nabídku podala. Bližší informace nejsou známy.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je koncesní řízení, ze kterého má vzejít provozovatel vodohospodářské infrastruktury na Olomoucku, nastaveno podle zákona. Tendr v předpokládané hodnotě 1,2 miliardy korun letos v březnu vypsala Vodohospodářská společnost Olomouc. Na začátku června totiž na ÚOHS podal podnět olomoucký zastupitel Marek Zelenka, podle kterého je koncesní řízení nastaveno ve prospěch velkých firem a jde na ruku současnému provozovateli Moravské vodárenské z koncernu Veolia.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uvedený podnět prošetřil, a to s ohledem na namítaný údajný střet zájmů a zvýhodnění dosavadního dodavatele a údajně nepřiměřené a diskriminační požadavky na prokázání technické kvalifikace. Šetření, v jehož rámci proběhlo i dotazování mezi subjekty působícími na relevantním trhu, však neodhalilo žádné důvody, na jejichž základě by bylo možno zahájit správní řízení,“ uvedl před několika týdny pro MF DNES mluvčí úřadu Martin Švanda. Podle zastupitele Zelenky ale sdělení ÚOHS pouze znamená, že VHS neporušila zákon, když omezila soutěž pro takto úzký okruh firem.

„Fakt, že ÚOHS nezahájí správní řízení, ještě neznamená, že by zadavatel dělal vše, jak má, v souladu s dobrou praxí a že usiluje o nejlepší poměr ceny a kvality. Znamená to pouze, že momentálně dle úřadu zadavatel nepřesáhl zákonnou mez,“ vysvětlil Zelenka. Ředitel VHS Olomouc Ivan Kosatík jakékoliv zvýhodňování rezolutně odmítl.

Scroll to Top