ČEVAK zazimují Samsonovu kašnu

blank

Barokní památka přestala v Českých Budějovicích tryskat vodu v pondělí 23. září, kdy ji pracovníci společnosti ČEVAK začali chystat na zimu. Veřejnosti bude opět sloužit na jaře.

„Bazén kašny o průměru 17 metrů vypustíme, vyčistíme a znovu naplníme vodou. Technici do něj nainstalují recirkulační zařízení, které v zimě zajišťuje proudění vody a brání jejímu zamrzání. Zkontrolujeme také čerpadla a vyměníme poškozené žárovky osvětlení,“ řekl vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

V kašně voda celoročně zůstává. „Celkem máme na starosti jedenáct kašen a pět pítek. Všechny čeká v průběhu září pravidelná údržba a zazimování. Letos bude například demontována a odvezena do skladu i socha chlapce se žábou z kašny v parku Háječek. Po vypuštění bazénu se totiž stávala terčem vandalů,“ vysvětlila mluvčí společnosti Jitka Kramářová.

Kašny a zejména pítka se v tuzemských městech těší zvlášť během horkého počasí velké oblibě. Například v Praze jich je několik desítek. Některá spravují radnice městských částí, jiná má na starost Technická správa komunikací.

„Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Kontrolují se každý týden, například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ řekla například Barbora Lišková z TSK Praha. Zařízení jsou v metropoli v provozu pravidelně od května do října.

Scroll to Top