Vznik zahrádkářské kolonie v Opavě se komplikuje kvůli zdrojům vody

blank

V opavské lokalitě na svaté Anně by měla vyrůst nová zahrádkářská kolonie. Její vznik však komplikuje nedostatek podzemní vody. Radnici o tom informovali odborníci.

„Zajistit realizaci vrtů nebylo vůbec jednoduché, potřebné vybavení má totiž k dispozici jen několik firem v České republice a termíny provedení se tak značně protahují,“ vysvětlila mluvčí města Lada Dobrovolná. Celkem byly provedeny dva vrty do hloubky 25 metrů.

„Ukázalo se, že vydatnost zdroje vody je velmi nízká. Zhotovitel ve zprávě došel k závěru, že z dlouhodobého hlediska odběru podzemní vody je uvedená lokalita k umístění zahrádkářské osady nevhodná. Stále však dané území zcela nezavrhujeme. Vytipujeme místa v jeho blízkosti vhodné pro další vrty, například u Psychiatrické nemocnice, kde je studna, ale i jiná, odkud bychom případně mohli vodu přivést,“ řekl primátor Tomáš Navrátil.

Radnice by si však musela v takovém případě spočítat, jestli se jí přívod potrubím ekonomicky vyplatí. „Otazníků je tedy více než dost. Proto bude odbor majetku ve spolupráci s architektem zároveň prověřovat i další lokality v jiných oblastech, kde by bylo případně možné nové zahrádky vybudovat,“ uvedla dále Lada Dobrovolná.

Vznik kolonie posvětilo minulé vedení města. „Bylo předčasné zahrádky lidem slibovat, při našem nástupu do funkcí nebylo vůbec nic připraveno. Nebyla ani studie, natož projekt,“ sdělil dříve Navrátil.

Scroll to Top