Výstava voda a civilizace se přesunula do Brna

blank

Na minulost, přítomnost a budoucnost vody na Zemi poukazuje výstava s názvem Voda a civilizace na Moravském náměstí. Dvaadvacet panelů s unikátními fotografiemi z celého světa doplněných texty si návštěvníci prohlédnou do dvacátého října. Celý květen byly panely vystaveny na pražské Kampě, poté před Kramářovou vilou.

„Voda byla, je a bude jedním z hlavních faktorů ovlivňujících každodenní kvalitu našeho života, každého člověka i lidské dějiny. Je zdánlivě nekonečná a věčná. Nemusí tak tomu být navždy. Naším základním cílem je lidi vytrhnout z letargie a zajetých archetypů. Chceme je přesvědčit, že osud světa kolem nás záleží na chování a myšlení každého z nás,“ řekl na jaře kurátor a spoluautor výstavy Miroslav Bárta. Podle pořadatelů je primárním cílem akce oslovit širokou veřejnost a ukázat klíčový význam vody pro existenci člověka od pravěku po dnešek.

„Před Českou republikou neleží naléhavější a důležitější úkol než příprava a adaptace na dopady změny klimatu, především na dlouhotrvající sucho, ale také na přívalové deště a náhlé záplavy. To nezvládneme bez zdravé a pestré krajiny, o kterou musíme pečovat tak, abychom v ní dokázali co nejvíce vody zadržet. Voda je opravdovým základem života,“ sdělil v květnu k výstavě ministr životního prostředí Richard Brabec.

Návštěvníci vidí fotografie na velkoformátových a v noci nasvícených panelech. Snímky zachycují například prameny Amazonky, výzkum chování velryb a delfínů i záběry vody v různých skupenstvích, nebo ničivou povodeň v Praze v roce 2002.

Scroll to Top