Vodojem na Kraví hoře je bez vody

blank

Brněnské vodárny a kanalizace vypustily vodojem na Kraví hoře. Učinily tak kvůli plánované rekonstrukci, která začne v nejbližších týdnech. Jedná se o třetí vypuštěnou nádrž po Bílé hoře a Kohoutovicích. Vodohospodáři zkoumají, zda si nádrže zaslouží větší opravy.

„Svým provedením se jedná o velmi zajímavé, cenné technické dílo,“ řekla k vodojemu na Kraví hoře mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. Vodojem navíc protéká a je potřeba zlepšit statiku. Pracovníci specializované firmy nejdřív stěny očistí, a potom nanesou nové omítky.

„Konečná úprava, která bude ve styku s vodou, má tři milimetry, stříká se to ve dvou vrstvách a vznikne z toho takový úplně hladký až sklovitý povrch, který je velmi odolný vůči pitné vodě,“ řekl technický dozor Brněnských vodáren a kanalizací Pavel Bína. Vodárny disponují 71 vodojemy s celkovým objemem čtvrt milionu kubíků vody. Dále mají vodohospodáři v plánu opravu vodojemu na Lesné z roku 1913.

Hlavní činností Brněnských vodáren a kanalizací je provozování vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu, výroba a dodávka pitné vody, vyhledávání poruch na vodovodní síti, vytyčování vodovodů a kanalizací, revize kanalizací pomocí televizní kamery, zabezpečení odvádění odpadních a dešťových vod, jejich čištění v čistírně odpadních vod Brno – Modřice včetně likvidace kalů.

Společnost působí nejen na celém území statutárního města Brna, ale dodává vodu také pro Kuřim, Modřice, Březová nad Svitavou, městys Doubravník a Štěpánov nad Svratkou, Lelekovice, Českou, Moravany, Nebovidy, Vranov, Měnín, Moutnice, Želešice, Švařec, Skorotice, Chlébské, Dolní Loučky a pro Vírský oblastní vodovod, sdružení měst, obcí a svazků obcí.

Scroll to Top