Jihočeská Lužnice bude mít nový zdroj vody

blank

Obec začala připravovat nový 37 metrů hluboký vrt, který je nyní vystrojován a připraven na provedení hydrodynamických zkoušek. Stávající vrt se nachází v blízkosti úpravny, pochází ze začátku 80. let minulého století a je na hranici životnosti. Informovala o tom společnost ČEVAK.

„Vrt je hluboký 30 metrů a v případě jeho zhroucení by se obec Lužnice ocitla bez zdroje pitné vody, to byl i důvod, proč jsme začali s budováním nového,“ vysvětlila starostka Lužnice Kateřina Kalátová. Akce za půl milionu korun bude uhrazena z finančních prostředků obce a Státního fondu životního prostředí. Novým zdrojem by měla Lužnice disponovat v roce 2021.

ČEVAK se zabývají provozováním vodohospodářské infrastruktury. Dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod zajišťují pro více než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje a části krajů Plzeňského a Vysočina. K nejvýznamnějším akcím společnosti prvního pololetí roku 2019 patřila například pravidelná údržba vodojemů na Českobudějovicku. Jako první začaly práce na vodojemu Dubičné. Jedná se o největší zařízení svého typu v regionu. Jeho dvě komory pojmou pět tisíc kubíků vody.

Scroll to Top