Brabec na česko-izraelském vodním semináři: Musíme změnit přístup k zacházení s vodou

blank

V prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se 19. září konal česko-izraelský vodní seminář, jehož tématem byla adaptace měst na sucho, udržitelné hospodaření s vodou v urbanizovaných oblastech a znovuvyužití odpadních vod.

„Vodu jsme dosud spíš cíleně chtěli nechat odtéct, aby tady neškodila, brali jsme ji spíš z hlediska nebezpečí povodní. Dnes vidíme, že dlouhodobé sucho může mít výrazně horší dopady pro společnost než povodně,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Izraelský velvyslanec Daniel Meron nabídl možnost sdílení zkušeností z izraelského hospodaření s vodou, které se snaží o její nanejvýš efektivní využití a připomněl, že v Izraeli je vody dlouhodobě nedostatek, proto země přistupuje k takzvanému preciznímu zemědělství. Jeho základem je sbírání co nejvíc dat o půdě, klimatických podmínkách i plodinách, aby bylo možné vodu využít maximálně efektivně a aby se zamezilo plýtvání.

V současnosti obě země intenzivně spolupracují v oborech vodního, odpadového a oběhového hospodářství. Podle české vlády má Izrael neocenitelné zkušenosti s efektivními technologiemi čištění odpadních vod a jejich recyklací, zadržováním dešťové vody nebo moderními závlahovými systémy. Izraelci kvitují český um v odpadovém hospodářství.

Akci pořádalo Ministerstvo životního prostředí ČR za podpory rezortních organizací a ve spolupráci s Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou, Ministerstvem ochrany životního prostředí Izraele, Velvyslanectvím Státu Izrael v ČR a Českou zemědělskou univerzitou.

Scroll to Top