Záchrana mušovského kostela uprostřed Nových Mlýnů

blank

Zastupitelé Pasohlávek na Brněnsku, které jsou známy zejména díky rekreačnímu využití, se snaží zachránit chátrající kostel v Mušově. Ten je poslední památkou na stejnojmennou zatopenou obec. Pomoci mají i dvě reklamní plachty před vodním parkem Aqualand Moravia, které vyzývají k příspěvku do sbírky.

„Odhadujeme, že na opravu bude potřeba dvacet milionů korun. Zatím se podařilo nasbírat jen 193 tisíc,“ informoval zastupitel Pasohlávek Tomáš Ingr. V dohledné době se však vlivem nedostatku financí modernizace kostela neuskuteční. Do objektu začala navíc zatékat dešťová voda. Zastupitelé Pasohlávek chtějí stavbu zakonzervovat. „Bude to náročné. Všechen materiál musíme dopravit lodí,“ upřesnil Ingr.

Budova leží na chráněném území Natura 2000. Podle ochránců přírody budou opravy na kostele rušit hnízdící vzácné ptáky. „Pro nás je ochrana hnízdícího ptactva v této oblasti prioritou,“ vysvětlil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Kostel svatého Linharta je poslední vzpomínkou na zatopenou obec Mušov, která musela ustoupit výstavbě vodního díla Nové Mlýny na konci osmdesátých let dvacátého století. „Každý má někde svoje kořeny, místo, kam se může vrátit. To my Mušované bohužel nemáme. Kostel na ostrově je pro nás poslední připomínka místa, kde jsme vyrostli. Je to velice citová záležitost,“ popsala například vztah k budově pamětnice Zdeňka Zemánková.

Scroll to Top