Vodohospodáři v Českých Budějovicích zahájili podzimní deratizaci

blank

Přes 300 kilogramů nástrah na potkany je připraveno na předem vytipovaná místa v Českých Budějovicích. Díky pravidelným deratizacím se daří udržovat výskyt potkanů v krajském městě pod kontrolou. Akci, která potrvá zhruba do poloviny listopadu, kontroluje společnost ČEVAK. Samotnou deratizaci provádí specializovaná firma.

Ta se nejprve zaměří na střed města, Pražské předměstí a část Čtyři Dvory. „Dále přijde na řadu Rožnov, Lidické předměstí, Havlíčkova kolonie, Nové Hodějovice a Suché Vrbné,“ vyjmenoval vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal. Nástrahy neohrozí domácí ani hospodářská zvířata, nejčastěji se totiž nástrahy dávají do kanalizačních šachet. „Máme již předem vytipovaná místa, kde se potkani vyskytují. Většinou tam, kde je velká koncentrace odpadků, tedy zbytků jídel, jako jsou například sídliště, ale také stará zástavba ve městech,“ doplnil Ondřej Koupal.

Kromě obtížně kontrolovatelného výskytu potkanů k jejich množení přispívají nezodpovědným chování obyvatelé. Jedná se zejména o vyhazování zbytků potravin do veřejného prostoru nebo okolí kontejnerů. Zvířata se rychle rozmnožují a jeden pár může mít až 70 mláďat za rok. Pravidelně se také pohybují v okolí lidí bez domova.

Deratizace probíhá také v objektech kanalizačních čerpacích stanic a vybraných čistírnách odpadních vod. „Velkým problémem zůstává vypouštění odpadních vod se zbytky potravin a přepálených olejů do veřejné kanalizace. Tyto potraviny se stávají ideální potravou pro potkany, kterým se pak výborně daří. Rychle a nekontrolovatelně se následně rozmnožují – jeden pár pak má až několik desítek potomků. Snažíme se o tomto problému veřejnost informovat a vzdělávat už od základních škol, ale situace se v tomto ohledu zásadně nelepší,“ vysvětlil dříve například ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka. Tlolka.

Vzhledem k tomu, že potkani často migrují, se místa výskytu mění. K jejich hubení se může používat například přípravek Hubex. Obsahuje pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a účinnou látku antikoagulant. Nástrahy jsou pokládány pomocí dvoumetrových trubek do útrob kanálu. Když potkan malou část zkonzumuje, začne mu řídnout krev a zemře na vnitřní krvácení.

Ilustrační foto 

Scroll to Top