MPO k průtočnosti jezer v Ústeckém kraji

blank

Vodarenstvi.cz dlouhodobě sleduje projekt možného propojení jezer, která by mohla vzniknout v Ústeckém kraji zatopením dolů a lomů. Situací se v kraji znovu zabývali premiér Andrej Babiš, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a ředitel PKÚ Petr Lenc. Klíčové rozhodnutí musí padnout v brzké době. V roce 2024 totiž skončí těžba v lomu ČSA.

„Jezero Milada, jezero Most a lom ČSA. Na MPO ověřují záměr na propojení všech těžebních jam tak, aby tady na Ústecku mohla vzniknout soustava propojených jezer nejen pro rekreaci, ale také pro tvorbu zelené energie,“ řekl při návštěvě kraje Andrej Babiš.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce revitalizací dolů v oblasti efektivně reagovat na sucho. Díky rozsáhlému projektu by také byly významně sníženy negativní následky hornické činnosti v Ústeckém kraji. Ministerstvo již zadalo Palivovému kombinátu Ústí, aby zpracoval studii proveditelnosti s tím, že všechna jezera budou průtočná. Oblast má velký potenciál jako zásobárna vody pro Českou republiku a jako zdroj energie díky vodním elektrárnám a solárním parkům budovaným na hladině jezer. Pro kraj je propojení jezer prioritou pro příští programové období.

„V lomu ČSA skončí těžba v roce 2024. Pak se zatopí. Pokud do výšky 230 metrů nad mořem, bude možné ho propojit s ostatními už existujícími či plánovaným jezery, která v Ústeckém kraji vzniknou sanací hornické činnosti. A bude tak možné vybudovat energetické dílo srovnatelné s výkonem malé jaderné elektrárny,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce se jedná o významný projekt v souvislosti se zadržováním vody v krajině.

„Máme za úkol do poloviny příštího roku připravit studii proveditelnosti v kontextu se zahlazováním následků hornické činnosti. Situaci chceme důkladně zanalyzovat ze všech úhlů pohledu a vládě předložit konkrétní návrh řešení,“ doplnil ředitel PKÚ Petr Lenc.

Například rekultivace lomu ČSA probíhá průběžně a v současné době je zhruba polovina území upravena.„Pro zbývající území máme schválený plán sanace a rekultivace a připravené finanční rezervy. Jsem rád, že pan ministr na místě potvrdil, že naše závazky ke krajině zodpovědně plníme a uvědomuje si, že dojde-li k dostatečnému rozšíření plánu rekultivace, bude nezbytné hledat také další finanční zdroje, například z Evropské unie,“ řekl dříve generální ředitel skupiny Sev.en Energy Luboš Pavlas.

Scroll to Top