Pokuta 113 tisíc za odběr podzemních vod nad povolený limit

blank

Zemědělská podnikatelka Zdeňka Nováková obdržela pokutu za to, že z vrtané studny v Markvarticích na Děčínsku odebrala 3765 metrů krychlových podzemních vod nad rámec povolení. Porušila tím vodní zákon. Podnikatelka měla totiž povolení odebrat ze studny maximálně 5475 metrů krychlových ročně. Sankci ji uložili Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Ústí nad Labem.

„Při kontrole jsme zjistili, že v roce 2017 odebrala celkem 9240 metrů krychlových podzemních vod, tedy o téměř 70 procent více, než byl limit,“ řekl Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem. Pokuta za tato porušení zákona byla inspektory ČIŽP v tomto případě stanovena na 30 korun za metr krychlový nedovoleně odebraných vod.

„Maximální zákonná sazba 70 korun za metr krychlový byla snížena, neboť nebylo zjištěno poškození podzemních vod a s ohledem na množství nedovoleně odebraných vod by pokuta v plné sazbě byla nepřiměřená. Na druhou stranu jsme také zvážili skutečnost, že Zdeňka Nováková jako podnikatelka vykonává svou činnost za účelem zisku a měla by být obeznámena se všemi povinnostmi, které musí dodržovat,“ vysvětlil Grund. Nováková se sice proti pokutě odvolala, ale to následně zamítla ministerstvo životního prostředí a sankce tak nabyla právní moci.

 

Scroll to Top