Bude na severu Čech vyrábět energii voda z kaskády jezer?

blank

Po postupném ukončení těžby uhlí by na severu Čech mohla vzniknout propojená kaskáda jezer s přečerpávacími vodními elektrárnami. Tuto vizi přijala vláda. Přečerpávací elektrárny by podle ní mohly mít výkon srovnatelný se dvěma jadernými reaktory.

„Daleko efektivněji bychom bojovali se suchem. Jestli se v dole ČSA, který by vytvořil základnu na propojení jezer, půjde na vyšší hladinu 230 a ne 180 metrů nad mořem, musíme rozhodnout do 30. června příštího roku,“ upozornil při návštěvě Ústeckého kraje ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček.

Vláda musí rovněž najít finanční zdroje, jelikož peníze na účtu pro sanace těžby, kam posílají část zisku těžaři, nestačí. „Projekt je klíčový v souvislosti se zadržování vody v krajině, což je v kontextu s problémem sucha nanejvýš aktuální,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec. Zatím jsou napuštěna jezera Milada a Most. „Pokud by se jezera propojila, vznikl by samozřejmě obrovský vodní zdroj, něco jako Vltavská kaskáda,“ dodal Brabec.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce revitalizací dolů v oblasti efektivně reagovat na sucho. Díky rozsáhlému projektu by také byly významně sníženy negativní následky hornické činnosti v Ústeckém kraji. Ministerstvo již zadalo Palivovému kombinátu Ústí, aby zpracoval studii proveditelnosti s tím, že všechna jezera budou průtočná.

Oblast má velký potenciál jako zásobárna vody pro Českou republiku a také jako zdroj energie díky vodním elektrárnám a solárním parkům budovaným na hladině jezer. Pro kraj je propojení jezer prioritou pro příští programové období.

„Do konce příštího roku by se měl návrh včetně časového harmonogramu a financování předložit na vládu. Za úkol to dostal Palivový kombinát. Musí se předložit jasný záměr projednaný se všemi subjekty, které mají danou oblast na starosti,“ řekl Karel Havlíček.

Například rekultivace lomu ČSA probíhá průběžně a v současné době je zhruba polovina území upravena. „Pro zbývající území máme schválený plán sanace a rekultivace a připravené finanční rezervy. Jsem rád, že ministr na místě potvrdil, že naše závazky ke krajině zodpovědně plníme a uvědomuje si, že dojde-li k dostatečnému rozšíření plánu rekultivace, bude nezbytné hledat také další finanční zdroje, například z Evropské unie,“ řekl v létě generální ředitel skupiny Sev.en Energy Luboš Pavlas.

Scroll to Top