6 milionů rekreantů na Vltavě

blank

Jde o údaje od dubna do konce října 2018 pro celou řeku od jejího začátku až po soutok v Mělníku s výjimkou Prahy. Největší zájem je o zónu od pramenů Vltavy přes lipenskou přehradu až pod Vyšší Brod, kam loni v sezoně zavítalo téměř 1,5 milionu turistů. Média o tom informovali zástupci Jihočeské centrály cestovního ruchu.

„V některých úsecích a v některém čase je koncentrace lidí na Vltavě vysoká. Ale stále zůstává spousta možností, jak tento stav změnit,“ sdělil ředitel JCCR Jaromír Polášek. Nejvytíženějším obdobím roku bývá začátek prázdnin.

„Druhou nejnavštěvovanější oblastí po té vodácké je pak zóna vymezující lokality přehrad Orlík, Kamýk, Slapy a Vraného nad Vltavou,“ uvedl Polášek. Jsou však místa, které by měly být podle centrály navštěvovány více. V tomto případě se jedná o oblast Českých Budějovic a okolí, kde loni řeku navštívilo 385 470 lidí.

Analýza pro centrálu vychází z údajů od turistů, kteří v daném místě stráví více než den, ale také od jednodenních návštěvníků. Polášek poznamenal, že turistický ruch v okolí Vltavy přináší tržby kolem 20 miliard korun. Jihočeský kraj je třetí nejnavštěvovanější v České republice. „Jižní Čechy pro řadu turistů znamenaly hlavně Lipno a Český Krumlov, čímž jsme se dostali do takového stereotypu. Chtěli jsme sem přilákat více turistů a rozložit jejich zájem po celém kraji,“ řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Scroll to Top