Polsko znovu připustilo možný úbytek vody kvůli rozšíření dolu Turów

blank

Země však odmítá, že by rozšíření těžby uhlí v dole nedaleko česko-polsko-německé hranice mělo mít výrazný dopad na české území. Na veřejném představení záměru připustilo pouze možný úbytek podzemní vody směrem k osadě Uhelná u Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Podle polské koordinátorky vyhodnocení vlivu na životní prostředí Anity Kulišové tomu zamezí vybudováním hydroizolační stěny. O hlubší spolupráci s polskou stranou ohledně rozšíření těžby také opakovaně hovořil premiér Andrej Babiš. Dnes se důl nachází kilometr od česko-polské hranice. Po rozšíření to má být jen 300 metrů a těžba má postupně pokračovat až do osmdesátimetrové hloubky pod úroveň hladiny moře, což by takřka s jistotou znamenalo pokles hladiny podzemní vody.

V souvislosti se ztrátou podzemní vody je nejohroženější část Hrádku nad Nisou-Uhelná. K poklesu stavu vody na českém území došlo už v 80. letech. Hejtmanství také vede odbornou pracovní skupinu ke zlepšení vláhových poměrů na Frýdlantsku. Kraj nechal zpracovat studie opatření na podporu hydrologických funkcí krajiny v povodí Václavického potoka, který je ohrožen ztrátou vodnatosti v důsledku rozšíření blízkého dolu Turów, a na zemědělských pozemcích na Frýdlantsku.

Scroll to Top