Jívová má novou čistírnu a kanalizační síť

blank

Šestisethlavá obec na Šternbersku v Nízkém Jeseníku dokončila největší investiční projekt ve své historii. Za 65 milionů vybudovala mechanicko-biologickou čistírnu odpadních vod a devět kilometrů kanalizační sítě.

Z celkových nákladů se podařilo získat 41,7 milionu korun prostředků z EU, téměř dvěma miliony přispěl Olomoucký kraj. Na zbylých téměř 20 milionů si obec musela vzít úvěr, který ji finančně zatíží do budoucna. Její představitelé věří, že se jim splátky podaří splácet z provozu větrných elektráren, které zde plánuje investor vybudovat. Aktuálně čeká na stavební povolení.

Splašky z obce dlouhodobě zatěžovaly okolní přírodu, ať již jde o podzemní vody, nebo řeku Bystřici, které kolem ní protéká. Proto bylo k finančně náročné stavbě nezbytné přistoupit. Lidé se na kanalizaci začnou připojovat v říjnu, jak se k tomu zavázali. Obec jim zaplatila projektovou dokumentaci k vybudování přípojky. Do poloviny května bude systém ve zkušebním provozu a pro obyvatele bude fungovat bezplatně.

Foto: ilustrační snímek

Scroll to Top