Česká Lípa bude využívat dešťovku

blank

Českolipská radnice chce efektivně využívat dešťovou vodu, která mizí každý měsíc ze střech radnice v kanálu. Postaví tak jímku, která ji bude zachytávat. Radnice vodu následně využije k zalévání květin a k úklidu.

„Nádrž bude na dvoře mezi budovami městského úřadu na náměstí TGM a Moskevské ulice. Čištění zajistí UV filtr, který zničí bakterie a řasy. V případě naplnění přeteče zbytná voda do dešťové kanalizace,“ informoval místostarosta Martin Brož. Výhoda dešťovky pro zalévání je v tom, že oproti kohoutkové vodě je měkčí a neobsahuje chlor. Dodavatel jímky vzejde z výběrového řízení.

„Bude to taková první vlaštovka, kterou vyšleme signál, že problematiku vody bereme vážně. Stavební úřad nemá žádné páky k tomu, aby lidi nutil pořizovat si u novostaveb jímky na šedou vodu. Pokud my půjdeme příkladem, může to někoho inspirovat,“ řekl místostarosta Jaroslav Turnhöfer.

Využívat dešťovku chtějí také v Obchodní akademii Česká Lípa, kde by díky tomu ušetřili 22 tisíc korun ročně. „Tato opatření napomáhají přizpůsobit se probíhajícím klimatickým změnám. Zachycování dešťové vody může napomoci při opakujícím se suchu a snížit spotřebu pitné vody,“ doplnila Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro regionální rozvoj. Škola bude žádat o dotaci ministerstvo životního prostředí v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020.

Scroll to Top