Ve Vilémově na Jizeře a Stodůlkách na Křemelné přehrady nebudou

blank

Do seznamu hájených lokalit pro stavbu přehrad se nakonec nedostanou Vilémov na Jizeře a Stodůlky na Křemelné. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. O nových chráněných lokalitách pro stavbu přehrad bude stát jednat s obcemi a výsledky by měly být zveřejněny na konci října.

V hájených územích se například nesmí stavět dopravní koridory nebo zařízení pro průmysl a energetiku, která by mohla narušit geologické poměry místa. Stát chce nově zařadit 47 míst, která by měla být hájená pro možnou stavbu přehrad.

„Z původního záměru navrhnout rozšíření hájených lokalit o 49 nových byl seznam zúžen o dvě lokality, se kterými nesouhlasily obce ani ministerstvo životního prostředí,“ vysvětlil Bílý. Dnes již neplánovaná přehrada Vilémov byla dlouhodobě předmětem sporů a ze seznamu připravovaných vodních děl ji poprvé stát vyřadil před osmi lety. Tehdy proti ní bojovali obce i ekologové.

„Zmizely by obří hrnce v korytě Mumlavy, bučiny a smíšené lesy s jedlí, které jsou domovem chráněného lejska malého, unikátní botanické lokality či zimoviště netopýrů ve štolách,“ upozorňovali. Z nových lokalit tak mělo být 26 vyhrazeno pro vodárenské účely a 23 pro hospodaření s vodou, která by se dala využít například na závlahy nebo pro zachování minimálních průtoků v potocích a řekách.

„Projednání 47 nově navržených lokalit s přibližně 130 obcemi probíhalo od června do konce srpna, stanoviska zastupitelstev postupně přicházejí, mnohé obce si vymínily termín do konce září. Zároveň bylo zahájeno jednání s pracovníky ministerstva životního prostředí, kteří si vyžádali další doplňující informace a podklady,“ doplnil Bílý.

Ilustrační foto 

Scroll to Top