Nový Bor nabídne dotace na domovní čistírny odpadních vod

blank

Městské zastupitelstvo bude tento bod řešit na zářijovém jednání. V případě odsouhlasení podpory by si o ni mohli první zájemci zažádat již v únoru 2020.

„Příspěvek budou moci využít lidé, kteří žijí v lokalitách, kde není zajištěná likvidace odpadních splaškových vod centrálním čištěním, nebo kde se není možné z technických a ekonomických důvodů na kanalizační síť napojit,“ vysvětlil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Obyvatelé by mohli získat až 70 procent uznatelných nákladů, maximálně však 50 tisíc korun.

V realizaci domovních čistíren podporuje obyvatele řada tuzemských měst a obcí. Příspěvky míří také na studny. Kvalita vody v nich se mění v závislosti na klimatických faktorech. Při tání sněhu, povodních nebo suchu je nutné zkontrolovat, jakou vodu z nich pijeme. Na vodě ze studní je závislých zhruba 10 % obyvatel České republiky.

Podle vodohospodářů je při prvním rozboru kvality vody v individuálním zdroji vhodné analyzovat více ukazatelů tak, aby bylo možné dosáhnout uceleného přehledu o významných parametrech. Při dalších analýzách je obvykle dostačující zaměřit se na kritické ukazatele, které nebyly v prvním rozboru vyhovující, a zkontrolovat účinnost přijatých opatření.

 

Scroll to Top