Moravští starostové bránili prameniště

blank

Desítky starostů a starostek z Hodonínska vyrazili na půdu Senátu ČR bránit zdroj pitné vody u Moravského Písku před plánovanou těžbou štěrkopísku. Prameniště pro více než sto tisíc obyvatel Hodonínska a Břeclavska bude podle nich těžbou ohroženo.

„Domnívám se, že odborníci dokázali, že klimatické změny pokračují, prohlubují se, což má skutečně vliv na naše území. A poklady, které k plánované těžbě byly připravené v roce 2010, nevyhodnotily území korektně,“ řekla Anna Hubáčková, místopředsedkyně pořádající stálé senátní komise Voda – Sucho.

Hubáčková hodnotila veřejnou oponenturu jako ovlivňování rozkladové komise. „Starostové byli překvapení agresivitou a tímto osočením,“ podotkla. Vedení obcí a měst má obavy o pitnou vodu. Riziko ohrožení zdroje totiž potvrdili jihomoravští hygienici a nesouhlasné stanovisko zaujal také Jihomoravský kraj. U Moravského Písku by se dle plánu mělo těžit 350 tisíc tun štěrku ročně. Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex se nachází na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje.

Společnost Český štěrkopísek je jiného názoru. „V České republice existuje minimálně 15 srovnatelných štěrkoven, kde se těží v obdobných podmínkách, to znamená v blízkosti vodního zdroje. A k žádným negativním vlivům nedochází,“ řekl v roce 2017 České televizi právní zástupce těžařů Pavel Josefus.

Scroll to Top