Pšenička k boji vodohospodářů s černými odběry pitné vody

blank

Nejvýznamnější vodohospodářská společnost v Moravskoslezském kraji, SmVaK Ostrava, může díky novým technologiím a technickým zařízením lépe bojovat proti podvodníkům. Podle mluvčího společnosti Marka Síbrta černé odběry elektřiny nebo pitné vody stejně jako nelegální napojení na kanalizační síť není problémem pouze rozvojových zemí, s nimiž se toto téma obvykle spojuje. Vodohospodáři zdůrazňují, že se podvodníci se vystavují riziku významného finančního postihu.

„24 hodin denně 365 dní v roce vyhodnocuje nástroj anomálie ve vodovodní síti. V systému je analyzováno obrovské množství dat z 842 distriktů, na které jsme naši síť rozdělili. Díky zmenšení sledovaných oblastí jsme proto schopni rychle a velice přesně lokalizovat jak úniky, které mohou souviset s havárií nebo jinou mimořádnou skutečností, ale také ty, které mohou být důsledkem neoprávněných odběrů,“ řekl generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Monitorovací systém SmVaK Ostrava zachytí například odběry z hydrantů. V případě, že jsou pak vyhodnoceny jako podezřelé, nezvyklé nebo anomální vyjíždí pohotovostní technici vodohospodářů do terénu situaci prověřit. „Často se jedná o cvičení dobrovolných hasičů, kteří tuto skutečnost zapomněli nahlásit a neměli uzavřenou smlouvu, ale setkáváme se také s případy, kdy si lidé chtějí načerno naplnit bazén pomocí hadice z hydrantu. V souvislosti s tím, jak se problematiky sucha stává důležitým tématem společenské, politické nebo mediální agendy, si navíc občané více všímají popisovaných odběrů a dalších netypických situací. Dostáváme od nich pak upozornění na tuto nelegální činnost. Tyto podněty prověřujeme a v případě, že se prokážou jako oprávněné, tak je sankcionujeme, jak nám umožňuje legislativa,“ uvedl dále Pšenička.

Fyzická osoba může být potrestána za neoprávněné odebrání vody z vodovodu až padesátitisícovou pokutou. Do stejné výše ale může vystoupat také pokuta pro právnickou nebo podnikající fyzickou osobu. „Pokud je napojení na zařízení vodovodů nebo kanalizací provedeno bez souhlasu vlastníka nebo provozovatele, může dojít ke spáchání dalšího přestupku, a to tím, že fyzická osoba nebo právnická či podnikající fyzická osoba neoprávněně manipulují se zařízením. Jde tedy o další přestupek, který může být penalizován také do výše 50 tisíc korun. Byl-li delikt spáchán opakovaně, může postih dosáhnout až dvojnásobku horní hranice a vyšplhat se až k sto tisícům korun,“ vysvětlil ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř.

Scroll to Top