BVK k naplněnosti zdrojů pro Brno

blank

Na internetu se sice objevily zprávy o ohrožujícím nedostatku pitné vody pro Brno z důvodu sucha, ale podle zpráv vodohospodářů z Brněnských vodáren a kanalizací taková situace nehrozí. Nádrže jsou podle nich naopak prozatím dostatečně plné.

Brněnská vodárenská soustava se skládá ze dvou hlavních zdrojů. První je zdroj podzemní vody v Březové nad Svitavou, druhým zdroj povrchové vody, vodní nádrž Vír. „Nyní je zásobní prostor nádrže naplněn ze 77 procent, což představuje 34 milionů metrů krychlových vody. V září loňského roku byl zásobní prostor naplněn pouze ze 45 procent. Nejhorší situace byla v listopadu, kdy byl naplněn pouze z 37 procent,“ řekla k situaci na nádrži Vír mluvčí BVK Renata Hermanová.

V Březové je situace také nad průměrem. „Při zachování minimálního povoleného odtoku by voda v zásobním objemu nádrže Vír vystačila na zásobování pitnou vodou celého Brna na 650 dnů, samozřejmě společně se zdrojem Březová nad Svitavou,“ sdělila dále Hermanová.

Vodohospodáři také zdůraznili, že ačkoliv je hlavním zdrojem podzemní vody prameniště v Březové, postupně se jeho využívání zmenšuje. „V minulosti byla výroba vody z povrchového zdroje pouze 10 procent, v roce 2018 již byl podíl nepatrně zvýšen. I v současné době šetříme zdroj v Březové, kdy plán na letošní rok je z Březové dodávat 75 procent a z Víru 25 procent,“ doplnila Hermanová.

Scroll to Top