Březík k modernizaci luhačovické čistírny

blank

Náklady ve výši více než 45 milionů si vyžádala modernizace čistírny odpadních vod v Luhačovicích. Díky nové technologii bude provoz efektivněji z odpadní vody odstraňovat znečištění dusíkatého původu, ale také zbytky léčiv a pesticidů. Nový je také řídicí systém čistírny. Ta dokáže vyčistit až 40 litrů odpadní vody za sekundu – 100 tisíc kubíků za měsíc.

„Modernizace čistírny odpadních vod v Luhačovicích je v posledních letech druhou největší investicí do vodárenství na Zlínsku. Naše společnost a především obyvatelé Luhačovic díky ní získávají ty nejmodernější technologie, a to bez nutnosti investovat jedinou korunu z rozpočtu VaK Zlín. Moravská vodárenská totiž vše pokryla z vlastních zdrojů,“ řekl předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Na čistírnu je napojeno zhruba šestnáct tisíc obyvatel nejen Luhačovic, ale i Pozlovic a Podhradí. „Tato investice je z našeho pohledu zásadní, protože řeší nejen technologický problém, ale otevírá možnosti dalšího budoucího rozvoje města i Lázní Luhačovice“, doplnil Svatopluk Březík.

Zlínské vodárny letos dokončí několik strategických projektů a zaměřují se na intenzivní řešení nedostatku vody v obcích. Loni společnost vložila do obnovy infrastruktury čtvrt miliardy korun. Vodárny ze svých zdrojů uvolnily přes 70 milionů korun, dalších 6 milionů využily na přípravu akcí pro příští období a 30 milionů zaplatily na splátkách úvěru za investice v minulosti. Největší investicí byla modernizace tlumačovské úpravny vody, která přišla na 80 milionů.

Zlínské vodárny také letos začaly s realizací řídícího a krizového centra. Cílem je zajistit efektivnější a bezpečnější fungování téměř stovky vodárenských objektů. Dispečink rovněž pokryje komunikaci se zákazníky a řešení krizových situací. Projekt, jehož náklady se odhadují na 15 milionů korun, by měl být dokončen do roku 2020.

Scroll to Top