Dvůr Králové je připraven odkoupit čistírnu za 120 milionů

blank

Deníku to potvrdil starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím. O kupních smlouvách rozhodne zastupitelstvo 26. září. Město chce rovněž odkoupit areál autobusového nádraží za 9,9 milionu korun.

Současně by také město mělo doplatit 38,3 milionu korun za čištění splašků v letech 2014 až 2019. Návrh kupní smlouvy má radnice k dispozici a studují jej právníci.

Radnice může urovnat vztahy s vlastníkem čistírny odpadních vod. Společnost Evorado Import totiž podala nabídku na ukončení problémové situace. Město vede s vlastníkem provozu už řadu let soudní spory o výši plateb za čistění odpadních vod.

Dvůr Králové dostal nabídku provoz koupit, nebo si ho pronajmout. Zastupitelé již projevili zájem o odkup za 120 milionů korun. Souběžně by město doplatilo 33,35 milionu za čištění v letech 2014 až 2018 a určil by se doplatek pro letošní rok.

„Nastalou situaci vnímám jako velký posun. Město má po letech k dispozici konkrétní nabídku, ale pořád nás čeká velký kus práce, než dojde k podpisu smlouvy. I proto se paralelně stále připravujeme také na variantu výstavby vlastní čistírny,“ řekl v červnu starosta Jan Jarolím. Nová čistírna by odhadem vyšla na 155 milionů.

Situace s čištěním vody ve městě je komplikovaná. Před několika lety se spor na východě Čech vyhrotil do takové míry, že majitel čistírnu odstavil a město vypouštělo dva dny splašky do Labe. Obě strany byly potrestány pokutou a přislíbily, že se podobný útok na životní prostředí nebude opakovat.

 

Scroll to Top