Olomouc plní povinnost obnovy sítě

blank

V Olomouci plní povinnost obnovy vodohospodářské sítě z výnosů z vodného a stočného. Naposledy to potvrdily závěry kontroly ministerstva zemědělství, která se zaměřila na vytvoření a plnění plánu financování obnovy vodovodů a kanalizací za roky 2015 – 2018. Ta proběhla na konci června. Prověřila povinné vytváření rezervy finančních prostředků na obnovu a doložení dokladů o jejich použití. Zaměřila se také na smlouvu o nájmu a provozování a údržbu veřejného vodovodu a kanalizace z března 2000 uzavřenou se společností Moravská vodárenská.

„Kontrola ministerstva zemědělství zjistila, že nedochází k porušování smlouvy o nájmu a vůči městu neuplatnila žádné sankce. Chtějí pouze doplnit některá chybějící čísla majetkové evidence a aktualizovat plán údržby,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. Podle něj také kontrola zohlednila v obnově vodohospodářské infrastruktury všechny předchozí velké investice, které byly v minulosti uskutečněny.

Například v letech 2004–2006 probíhala I. etapa rekonstrukce a dobudování stokové sítě s náklady bezmála 600 milionů korun. O dva roky později byla zahájena II. etapa této stavby s dokončením v roce 2009 a celkovými náklady 1,2 miliardy korun, čímž byla dobudována kanalizační síť ve všech částech města a dokončeno jejich napojení na čistírnu odpadních vod.

„Ve stejné době se odehrála intenzifikace čistírny odpadních vod v Olomouci za 190 milionů, aby odpovídala normám pro eliminaci znečištění odpadních vod v případech aglomerací. Další peníze investovalo do obnovy kanalizace a odvodu srážkových vod Povodí Moravy,“ sdělil investiční náměstek primátora Martin Major. Loni činily investice města do obnovy vodohospodářské infrastruktury 81,5 milionu korun.

„Narůstající trend zohlednilo ministerstvo při kontrole a my v něm budeme i nadále pokračovat. Dříve mělo město priority v jiných směrech, ale my nyní plán investic připravujeme právě tak, aby velké stavební akce současně zohledňovaly investice do obnovy vodovodní a kanalizační sítě,“ zdůraznil primátor Žbánek. Strategické cíle vodohospodářské infrastruktury Olomouce jsou rovněž od loňského června vymezeny deklarací.

Ve společném prohlášení se politické subjekty samosprávy totiž spojily ve snaze o zachování jednotné a sociálně únosné regionální ceny pro vodné a stočné, zajištění zdrojů pro financování obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury, zpětné investování výnosů z vodného a stočného do její obnovy a rozvoje, využití čerpání evropských i národních dotací a zvyšování kvality standardů provozu vodohospodářské infrastruktury včetně investic do nových technologií.

Deklarace také obsahuje shodu o postupném převzetí provozování vodovodů a kanalizací od nadnárodní společnosti do rukou subjektu vlastněného městem, respektive veřejným sektorem. V současnosti má ve městě infrastrukturu pronajatou externí firma.

Olomoucký kraj poskytne vodárenství 30 milionů

Téměř ve stovce obcí v kraji chybí kanalizace a čistírny odpadních vod. Kdyby infrastrukturu hejtmanství vybudovalo všude, potřebovalo by na to nejméně miliardu a půl. Některé obce na financování projektů nedosáhnou. „O dotační titul na obnovu vodohospodářské infrastruktury je každoročně velký zájem, který převyšuje rozpočtové možnosti kraje. Svědčí to o tom, že program je opravdu potřebný a užitečný,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí Milan Klimeš. Celkem o peníze požádalo čtyřiadvacet obcí a zhruba dvě třetiny žadatelů se přihlásily o dotace na rozšíření čistíren odpadních vod a stavbu kanalizací.

Scroll to Top