Pokuta 120 tisíc pro Lovosice

blank

Česká inspekce životního prostředí udělila Lovosicím pokutu 126 510 korun za to, že v roce 2018 nelegálně odebraly celkem 8434 metrů krychlových podzemních vod. Inspektoři vzali při stanovování výše pokuty v potaz to, že k nadlimitním odběrům došlo z důvodů zajištění sportovního vyžití a aktivního odpočinku obyvatel a závlahy městské zeleně, nikoliv z komerčních důvodů.

Inspekce rovněž přihlédla ke skutečnosti, že město začalo činit kroky k získání nových vodoprávních povolení s případnými vyššími limity pro odběr podzemních vod. U prvního vrtu, ze kterého byl zavlažován fotbalový stadion, město od května do října 2018 překračovalo podle inspekce povolené měsíční odběry vod.

„Povolený limit pro maximální měsíční odběr byl 120 metrů krychlových. Například v červnu  město tuto hodnotu překročilo více než čtrnáctinásobně. Celkem z  vrtu nelegálně odebralo 7280 metrů krychlových vody,“ sdělil Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Z druhého zdroje, který slouží k zavlažování antukového hřiště a tenisových kurtů, odebralo město od května do srpna 1101 metrů krychlových vod nad limit. Z třetího zdroje, který Lovosice využívají k zavlažování zeleně, bylo v srpnu odebráno 53 metrů krychlových nad limit.

„Je třeba zdůraznit, že povolením stanovené limity je potřeba dodržovat, protože chrání zdroje vody před jejich přečerpáním. To je hlavně v této době, kdy řadu míst v Česku trápí hydrologické sucho, velmi důležité,“ uzavřel Grund.

Scroll to Top