Lesy ČR prohlubují spolupráci s hasiči

blank

Lesy ČR během léta podepsaly memorandum o spolupráci s Hasičským záchranným sborem České republiky. V lesích totiž přibývá souší a tedy i požárů.

„Podnikáme společné kroky k prevenci vzniku požárů a minimalizaci škod. Vzájemně si poskytujeme data a informace, například o kalamitních oblastech, zdrojích požární vody i lesní dopravní síti využitelné pro zásahové jednotky,“ uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR. V první polovině roku hořelo ve státních lesích 150krát, oheň způsobil škodu za 4,2 milionu korun. Nejčastěji hořelo v Jihomoravském a Libereckém kraji.

„Hasičský záchranný sbor České republiky vítá dlouhodobou spolupráci s Lesy ČR. Zejména oceňujeme snahu aktivně řešit aktuální problém vláhového deficitu a s tím spojeného sucha, které výrazně zvyšují riziko požárů vegetace. Věřím, že společné kroky napomohou ke zvýšení bezpečnosti našich občanů a k ochraně životního prostředí,“ dodal generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba.

Lesy ČR rovněž investují více než miliardu korun do staveb, které zadrží vodu v lese i v krajině. V současnosti buduje 73 nových nádrží a dalších téměř 300 obnovuje. „Naše stavby zmírní sucho a zpomalí odtok vody z krajiny. Jde o malé nádrže, rybníky, tůně, mokřady i potoky,“ řekl k projektu Vracíme vodu lesu Vojáček. Podnik na akce čerpá dotace ministerstev zemědělství a životního prostředí i z přeshraničních programů. „Soustředíme se na oblasti, které nejvíc trápí sucho, ale stavíme v celé republice,“ dodal Vojáček.

Scroll to Top