ŠPVS vykázala obrat 333,68 milionu

blank

Šumperská provozní vodohospodářská společnost na základě dlouhodobých smluv spravuje a provozuje vodohospodářský majetek měst, obcí a akciové společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk sdružující 6 měst a 24 obcí v okrese.

Společnost chce mít také lepší přehled o spotřebě, snadněji identifikovat úniky vody či nestandardní odběry, okamžitě o nich informovat spotřebitele a šetřit čas při řešení havárie. V Šumperku, Zábřehu a Mohelnici proto nově zavádí další chytré vodoměry, které umožní dálkový odečet dat.

„Takzvaný Smart metering funguje na principu odečtu dat z vysílačů umístěných na vodoměrech, přenášených pomocí digitálního kódovaného signálu do přijímačů a následně do datového úložiště, kde je možno jej číst prostřednictvím informačního systému pro správu dat,“ popisuje princip mluvčí ŠPVS Ondřej Coufal.

Vodohospodáři zdůrazňují, že je digitální řetězec dat šifrovaný a nejsou v něm přenášeny osobní informace, které by mohly identifikovat odběratele. Velkou výhodou pro společnost také je, že bude síť pod neustálou kontrolou. V současnosti je chytrých vodoměrů v Šumperku 620, v Zábřehu 210 a v Mohelnici 60.

„Monitoring měří spotřebu vody v malých okrscích vodovodní sítě prostřednictvím zařízení pro dálkové měření a přenos dat. Zaměstnanci dispečinku mohou rychle zjistit nestandardní spotřebu, která je vyhodnocena jako pravděpodobný únik vody. Největší z nich jsou nejčastěji zapříčiněny havárií, kdy je nejdůležitější odhalit místo úniku a problém napravit. Důležitým faktorem je čas, protože čím dříve je problém odhalen a napraven, tím nižší je nejen ztráta vody, ale i případné další škody, které může unikající voda způsobit,“ vysvětlil dříve obchodní ředitel společnosti Jan Havlíček. Podle něj je úroveň dvanácti procent ztrát finální a nelze ji již dále zásadně snižovat.

Scroll to Top