Spory ohledně čistírny v Zábřehu

blank

Nová čistírna pro část Zábřehu na Moravě – Václavov – a sousední osadu Svébohov za 90 milionů korun měla začít růst letos na podzim. Plán na budování provozu pro 600 lidí je v ohrožení, protože je podle Vodohospodářských zařízení, jejichž akcionáři jsou obce a města na Šmpersku, ekonomicky neakceptovatelný. Informaci přinesla MF Dnes.

Zábřežský starosta František John, který je členem představenstva VHZ, neskrývá ze vzniklé situace překvapení. Projekt byl v minulosti totiž ze strany VHZ schválen, 40 milionů korun mělo přispět z rozpočtu samotné město. Najednou je vše jinak, což podle něj znamená zmařené úsilí mnoha lidí, ale také ztrátu možnosti čerpat dotaci z EU a státního rozpočtu. Stejný názor má starostka Svébohova Martina Šťastná, podle níž byly dojednány všechny náležitosti v podobě stavebního povolení, vysoutěžení dodavatele, přislíbené dotace a vyjednání úvěru na zbývající část potřebných financí.
Podle VHZ je investice za hranou racionálního ekonomického uvažování. „Představenstvo usoudilo, že vzhledem k malému počtu obyvatel Václavova je tato investice příliš nákladná.  Vodovod, kanalizace a čistírna odpadních vod za 90 milionů je pro několik stovek lidí ve Václavově i v případě připojení Svébohova za hranou ekonomiky. Navíc by se to muselo promítnout do vyšší ceny nejen ve Václavově a Svébohově, ale také u dalších zhruba 75 tisíc odběratelů v obcích a městech, které jsou akcionáři společnosti,“ zdůvodnil ředitel VHZ Martin Budiš.

Podle něj se jako řešení nabízí možnost udělat ve Václavově pouze vodovod a v obou vesnicích zajistit v domovních čistírnách odpadních vod. S tím představitelé obou lokalit nesouhlasí.10

Scroll to Top