Varšava udělala z Visly stoku

blank

Ekologickou katastrofou je podle mnohých situace ve Varšavě, kde od předminulého úterý po havárii kanalizačního potrubí odtékají veškeré splaškové vody místo do čistírny odpadních vod přímo do řeky. Po selhání sběrného potrubí převádějícího odpadní vody z levého břehu řeky na pravý k čistírně odpadních vod Czajka selhalo také záložní potrubí. Stovky milionů litrů splašků tak tečou přímo do řeky. To se výrazně dotkne říčního ekosystému dále po toku, ale také obyvatel ve městech a obcích níže na řece.

Situace kolem řešení havárie je před blížícími se parlamentními volbami značně napjatá a získává charakter politického střetu. Zástupci vládní strany Právo a spravedlnost obviňují primátora z největší opoziční politické strany – liberální Občanské platformy – Rafaka Trzaskowského z liknavosti a neschopnosti situaci řešit. Vládní politici označili situaci za neúnosnou a premiér svolal krizový štáb. Ministerstvo zdravotnictví upozornilo obyvatele, aby si vodu pro čištění zubů raději převařovali a nelovili v řece ryby.

Nakonec byla povolána armáda a vojáci na Visle vybudovali provizorní pontonový most, na nějž bylo položeno provizorní kanalizační potrubí. To situaci řeší pouze na několik týdnů, během kterých je nezbytné vybudovat standardní kanalizační sběrač, který bude odvádět odpadní vodu do čistírny Czajka.

Provizorní potrubí mělo začít fungovat na konci minulého týdne, případně dnes.

Foto: Marek Síbrt, Visla v Toruni

Scroll to Top