Pokuta za odběr podzemních vod a vypouštění odpadních vod

blank

Inspektoři z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem uložili dvě pokuty v celkové výši 133 105 korun společnosti České loděnice za odběr podzemní vody a vypouštění odpadních vod do Labe bez platných povolení. Firma ve svém areálu v Děčíně-Křešicích porušila vodní zákon. Proti sankci se neodvolala a pokuta nabyla právní moci.

„Povolení vypršelo koncem roku 2017 a do doby kontroly, tedy do 31. srpna 2018, firma žádost o prodloužení povolení na vodoprávní úřad nepodala. Celkem za kontrolované období bez povolení odebrala 8 207 metrů krychlových podzemních vod. Inspektoři přihlédli k tomu, že hned po kontrole obviněný začal činit kroky k získání nového povolení. Pokutu jsme stanovili podle nejnižší zákonné sazby – patnáct korun za metr krychlový nelegálně odebrané vody,“ uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Ústí nad Labem Pavel Grund.

Za druhý prohřešek firma dostala desetitisícovou pokutu. Od počátku ledna do konce srpna 2018 totiž vypouštěla odpadní vody ze dvou čistíren odpadních vod do Labe bez platného povolení. „Rovněž v tomto případě vypršelo povolení na konci roku 2017. Při stanovení výše pokuty jsme přihlédli k tomu, že se jednalo o vypouštění odpadních vod bez obsahu nebezpečných látek, nebylo zjištěno negativní ovlivnění toku nebo úhyn ryb a společnost po kontrole zahájila kroky k získání povolení. Na druhou stranu jsme také vzali v potaz to, že musí své povinnosti v oblasti ochrany vod znát, a pokud jí končí povolení, musí včas požádat o nové,“ uzavřel Grund.

Scroll to Top