Słowiński park narodowy: Jak se žije u jezera

blank

Jezero Łebsko tvoří centrální část Słowińského národní parku. O putování po jeho krásách jsme psali zde a zde. Centrem oblasti je turistické letovisko Łeba ležící na východním břehu jezera u Baltského moře. Kolem jezera je možné navštívit řadu zajímavých lokalit, které jsou stranou náporu turistů, nejsou ale o nic méně zajímavé – možná díky své přírodní i historické hodnotě spíše naopak.

Vodní plocha je spojena s okolními jezery Gardno a Sarbsko systémem kanálů. Jezerem protéká řeka Łeba, která následně ústí do moře v přístavu stejnojmenného města. Od moře dělí jezero pás několika výrazných písečných dun, které daly oblasti neformální pojmenování Polská Sahara. Kolem jezera vedou turistické a cyklistické stezky.
Jezero je dlouhé téměř 16,5 kilometru a široké více než 7,5 kilometru. Maximální hloubka dosahuje 6,3 metru – dno je tedy pod úrovní hladiny moře. Rozloha jezera je 7 140 hektarů, což ho řadí na třetí místo v Polsku.

Na vnitrozemské straně jezera leží řada zajímavých osad – historických zemědělských a rybářských vesnic, které místy ožívají díky turistice a rekonstrukci starých stavení jako víkendových a dovolenkových usedlostí. Za návštěvu určitě malá osada Kluki na jihozápadním břehu jezera. Kolem systému kanálů je možné dojít až na vyhlídkovou stezku nad vodní plochu, za nímž se tyčí mohutné pásy písečných dun. Nově vybudovaná dřevěná vyhlídková věž je – stejně jako ostatní okolo jezera – z nepochopitelných důvodů uzavřena. V osadě byl vybudován skanzen Słowińské vesnice. Budovy pocházejí z poloviny 19. století, je zachováno jejich původní umístění, expozice ukazuje kulturu Pomořanských Slovinců – historických obyvatel jezerní oblasti. Při vjezdu do vesnice zastavte u lesního hřbitova – jde o jedinou zachovalou památku svého typu v oblasti, která i přes necitlivé zásahy přestála komunistické období v Polsku.

Na jižním břehu jezera leží také osady Izbica a Gać. V místě, kde ústí řeka Łeba do jezera, byl vybudován nejdelší vyhlídkový most nad vodní plochou v oblasti. Kilometrová procházka od silnice podél toku Łeby směrem k jezeru je mimořádně zajímavá, stejně jako atmosféra u vyhlídkové plošiny. Vodní plochu zde máte jako na dlani, je možné pozorovat, jak voda zaplavuje okolní plochy, vše je navíc lemováno hejny ptáků vznášejících se nad hladinou. Přímo před vámi se za vodou tyčí mohutná hradby písečných dun
Mezi vesnicemi Izbica a Gać leží také rozlehlé vrchoviště. Jen několik metrů vedle silničky je k němu vybudována vyhlídková terasa.

Scroll to Top