Ve Znojmě budou jednat o mikroplastech

blank

O možnostech, jak se postupně zbavit částic plastů v pitné vodě, budou diskutovat představitelé Znojma. „Jako lékař to považuji za vážné téma. Na potenciální škodlivost drobných částic plastů ve vodě jsou různé názory, ale měli bychom se na budoucí technická řešení začít připravovat. Jsem rád, že představitelé města na můj návrh reagovali vstřícně, a těším se na další jednání,“ řekl lidovecký zastupitel Pavel Jajtner.

Světová zdravotnická organizace  v nejnovější zprávě uvedla, že množství mikroskopických částic plastu, které se v současné chvíli vyskytuje v pitné vodě, zatím nepředstavuje pro konzumenty vážnější zdravotní riziko. Podle organizace je nutné sledovat, jak se bude obsah plastů v pitné vodě vyvíjet do budoucna.

WHO zdůraznila, že plastové částice větší než 150 mikrometrů člověk v zásadě nevstřebává. Naopak se organizace domnívá, že vstřebávání velice malých částic mikroplastu, především nanočástic, bude zřejmě výraznější, ačkoliv je v této oblasti k dispozici malé množství relevantních dat.

WHO ale varuje před možným nebezpečím v budoucnosti. Pokud bude totiž podle ní plastů ve vodě přibývat stávajícím tempem, v horizontu jednoho století by mohly představovat všeobecné ohrožení vodních ekosystémů. Organizace rovněž připomíná zcela klíčovou roli čištění užitkové vody, díky čemuž je možné z vody dostat až 90 procent mikroplastů, které obsahuje.

Například tuzemský Státní zdravotní ústav neuvažuje o tom, že by mikroplasty zařadil mezi ukazatele kvality pitné vody. Podle jeho vyjádření rovněž neexistují vážné indicie, že by tyto částice představovaly pro člověka zdravotní riziko. Ředitelka ústavu Helena Kazmarová řekla, že by musel existovat důkaz či podezření, že jsou tyto částice při požití pro člověka nebezpečné. K tomu by muselo být navíc jasné, při jaké koncentraci může k poškození zdraví dojít. Také je nutné mít jasnou a standardizovanou analytickou metodu, jak mikročástice ve vodě spolehlivě určit.

Evropská unie chce od roku 2020 omezit vědomé přidávání mikroplastů do výrobků. Díky tomu má být zabráněno až 400 000 tisíc tun plastového odpadu, který by během dalších 20 let skončil v přírodě.

Scroll to Top