Posun v otázce likvidace odpadních vod v Malenovicích

blank

Díky dotaci získají Malenovice na Frýdecko-Místecku do konce roku studii možnosti likvidace odpadních vod. V druhé polovině srpna byla podepsána smlouva na její pořízení a začíná běžet čtyřměsíční lhůta na vyhotovení. Tři čtvrtiny nákladů, 149 tisíc korun, budou uhrazeny formou dotace z rozpočtu kraje.

Do konce roku by tak v Malenovicích měli mít k dispozici zásadní podklad pro další rozhodování v otázce, za jakých okolností a zda je vůbec reálné budovat v obci kanalizaci, nebo jakým způsobem může obec zlepšit situaci s odpadními vodami.

Na Frýdecko-Místecku bojují s nezájmem obyvatel o napojení na kanalizaci i jinde. Příkladem je městská část Frýdku-Místku – Skalice. Město má přislíbenou dotaci 143 milionů korun. Na to, aby mohla být kanalizace vybudována, potřebuje město podpis osmdesáti procent občanů, ve Skalici je však uzavřeno jen 55 procent smluv. Kanalizaci odmítají zejména starší obyvatelé a lidé z nových domů, kteří disponují vlastní čistírnou odpadních vod.

„Bohužel, je to smutné. Znovu půjdeme apelovat, znovu edukovat lidi, aby to podepsali, aby tuto hodnotu zvážili. Může se stát, že v budoucnu zakročí i životní prostředí. Je tady plno novostaveb a každá má svou čistírnu. Proto nechtějí investovat do nové kanalizace. A je tady i hodně seniorů, a ti už nechtějí investovat do ničeho,“ sdělila předsedkyně osadního výboru Skalice Monika Křbiková.

Například v Chlebovicích, Zelinkovicích a Lysůvkách již s kanalizací potřebných více než 80 procent obyvatel souhlasí. Podle vedení města by se však i ve Skalici mohlo do konce roku začít stavět. Primátor Michal Pobucký uvedl, že v současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Scroll to Top