Opozice kritizuje náklady na slavnostní otevření náplavky v Plzni

blank

Plzeň se dočkala. Novou náplavku město vytvořilo úpravou levého břehu koryta Radbuzy podél Anglického nábřeží v délce 550 metrů. Náplavka za 67 milionů korun se může stát novou scénou pro konání koncertů, workshopů a dalších aktivit. Zastupitelstvo  odsouhlasilo, že na otevření stavby poskytne 700 tisíc. Opozici se zdá částka vysoká.

„Tento návrh nemůžeme podpořit, 700 tisíc korun nám přijde opravdu hodně. A já osobně bych také rád věděl, co bude s náplavkou v případě, že v řece stoupne voda,“ ptá se zastupitel Václav Štekl (KSČM). Někteří byli ještě otevřenější. „Opravdu nechápu, proč se na slavnostní otevření musí vynaložit 700 tisíc. Navrhuji, abychom se v pirátském klubu složili a panu primátorovi darovali každý deset korun na zakoupení pásky a nůžek. To by na slavnostní otevření náplavky podle mého názoru úplně stačilo,“ dodává Pirát Petr Vileta.

Podle Jiřího Suchánka, ředitele společnosti Plzeň 2015, která je za třídenní festival na náplavce produkčně zodpovědná, je  takováto částka běžná. „První velká akce na náplavce si vyžádá 780 tisíc korun. Polovina z těchto peněz je určena na umělecká vystoupení, tedy program, a druhá polovina na produkci. Jde o obvyklou částku. Plzeň to rozhodně nedělá pro zisk,“ oponoval Suchánek

Slavnostní otevření náplavky proběhne o víkendu 13.-15. září. „Třídenní program je poskládán tak, aby mohl naplno ukázat potenciál nového prostoru. Návštěvníky čekají hudební vystoupení, ohnivá show, divadlo, tančírna, buskeři, řemeslný workshop, letní kino a další. Chceme otestovat tento prostor kulturními promotéry a spolky, kteří mohou do budoucna počítat s náplavkou jako s novou scénou s širokou paletou využití,“ uvedl Suchánek.

Přípravné práce k projektu Náplavka na Radbuze začaly podle portálu plzenskenovinky.cz v dubnu 2018 a během stavby byly osazeny a zabetonovány do břehu náplavky monolitické různě velké a různě formované betonové stupně a nábřežní stěna.

 „Hlavní práce se týkaly úpravy břehu, do něhož jsme nechali osadit odpočinkové stupně a bloky. Jde o úsek mezi ulicí Kopeckého a Tyršovou, celková plocha činí 7300 metrů čtverečních. Zrenovována byla také ocelová lávka, na které je umístěno nové sklopné schodiště včetně strojovny vrátku. Ten umožní vytáhnout v případě povodně celou konstrukci schodiště nad hladinu řeky. Na lávce vznikla kavárna. Zřízeny byly přípojky vodovodu, kanalizace, plynovodu, po celé délce vzniklo nové venkovní a parkové osvětlení,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Scroll to Top