JVS svede vodovod z mostu pod koryto Lužnice

blank

Jihočeský vodárenský svaz investuje do opatření, které zvýší bezpečnost dodávek vody při případných povodních ve Veselí nad Lužnicí. Náklady se vyšplhají na 10 milionů korun. Podle provozního náměstka Františka Rytíře se obyvatelé nemusí obávat žádných omezení.

Lužnická shybka by měla být podle svazu hotová ještě v tomto roce. Při povodních v srpnu 2002 tekla řeka Nežárka jen sedm centimetrů pod mostní konstrukcí, po níž ve Veselí nad Lužnicí vede vodárenské potrubí do Tábora. „Je to jedna z investic, ke které jsme nebyli bezpodmínečně nuceni. Jde o stavbu, která výrazně zvýší bezpečnost dodávek vody. Při povodních jsme tady byli pár centimetrů od maléru,“ zdůraznil dříve František Rytíř.

Svaz letos dále dokončí rekonstrukci vodojemu v Táboře nebo zmodernizuje úpravnu vody Plav na Českobudějovicku. V létě po roce končí oprava táborského vodojemu Svatá Anna za 30,5 milionu. Jedná se o klíčový zdroj vody pro město. Svaz rovněž chystá modernizaci sedm kilometrů dlouhého řadu z přehrady Římov do úpravny vody Plav. Přípravy na několikaletou stavbu začaly již v roce 2014 a celkově si vyžádá čtvrt miliardy.

„Stavba je zařazena v dlouhodobém plánu a její součástí jsou jak posudky EIA, tak územní nebo stavební řízení. Je to komplikovaný projekt, ale je pro nás životně důležitý, neboť řeší přívod vody do úpravny,“ řekl ředitel svazu Antonín Princ.

V roce 2018 investoval svaz do infrastruktury 120 milionů korun. O dva roky předtím zhruba o 20 milionů méně. Svaz je sdružením 257 měst a obcí, pro které zajišťuje správu a provozování majetku. Soustava měří 533 kilometrů a zásobuje přes 380 tisíc obyvatel Jihočeského kraje.

Foto: Jez ve Veselí nad Lužnicí 

Scroll to Top