Druhá etapa významné investiční akce na Šumpersku

blank

Již brzy by měla v Sobotíně začít druhá etapa stavby kanalizace. Tentokrát se bude jednat o úsek v délce 1,2 kilometru v místní části Rudoltice. Na hlavní řad napojí několik domácností.

Příprava projektu byla podle vodohospodářů náročná, do Rudoltic totiž zasahuje pásmo Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Kanalizace bude stát kolem sedmi milionů korun. Ke konci loňského roku skončila v Sobotíně první etapa. Investorem dvaadvacetimilionového a jednoho z nejvýznamnějších projektů obce s 1 100 obyvateli byla společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk.

Rapidní snížení objektů vypouštějící odpadní vodu do potoka

Primárním cílem akce bylo, aby se na novou kanalizaci napojilo co nejvíce objektů a snížil se počet těch, kteří vypouštějí odpadní vodu do Klepáčovského potoka. Stoky byly v části Sobotína položeny už v roce 2004. První etapa akce odkanalizovala severní oblast obce. Kanalizace se napojila na existující soustavu a odpadní voda teče do čistírny odpadních vod v Šumperku.

Region řeší budoucnost provozu vodárenství

K nejdiskutovanějším tématům na Šumpersku patří v posledních letech budoucnost vodárenství. Infrastruktura je majetkem VHZ. Akcionáře tvoří 28 obcí a měst Šumperska. Provozování zajišťuje Šumperská provozní vodohospodářská společnost patřící do koncernu Suez. Příští rok končí současnému provozovateli smlouva. Jaký bude další model, napoví zřejmě další měsíce. Ve hře je stále několik variant.

Scroll to Top