Provozovatelé MVE se bojí „suchého“ zákona

blank

Úřednici mohou brzy zredukovat množství vody, ze které mohou provozovatelé malých vodních elektráren vyrábět elektřinu. Situace se týká také těch, kteří uměle zavlažují. Obavy plynou ze „suché“ novely vodního zákona, která vodoprávním úřadům umožňuje měnit či rušit platná vodní práva. Informoval o tom portál idnes.cz.

„Úředník pod záminkou boje proti suchu v řece nechá čtyřikrát víc vody a pro mě v praxi to znamená, že vyrobím polovinu elektřiny co dosud. A tím, že už dnes je to boj o přežití, tak bych to mohl akorát tak povypínat, zavřít a odepsat si statisícové až milionové investice,“ řekl Pavel Štípský z Lipova u Veselí nad Moravou, člen a také šéf Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů, který provozovatele malých vodních elektráren sdružuje.

Obavy připustil i i Jan Skalický z Cechu provozovatelů malých vodních elektráren. „Jsme si vědomi problémů se suchem a naši provozovatelé nemají zájem situaci zhoršovat. Zároveň však v praxi vidíme, že úřady na sucho dokážou reagovat již se stávající regulací. Obáváme se, že nové pravomoci a metodiky by mohly některé elektrárníky poškodit, v extrémních případech i zlikvidovat,“ uvedl Skalický.

Novela je podle ministerstva zemědělství nutní, neboť dopodrobna určuje, jaké má kdo kompetence v době sucha. Nikoho by však neměla zásadně diskriminovat. Obavy podle idnes.cz vyvolává především možnost stanovovat minimální zůstatkový průtok dle volného uvážení úředníků vodoprávních úřadů, kde Svaz podnikatelů pro využití energetických zdrojů necítí ani odbornost, ani nestrannost.

„Dává to prostor pro správní uvážení, který se de facto podobá libovůli. Navrhovaná pravomoc narušuje ústavně garantované vlastnické právo,“ tvrdí advokát Zdeněk Horáček, který spolupracoval se Svazem na pozměňovacím návrhu k novele vodního zákona. Připravovaný předpis je také pod bedlivým dohledem zemědělců. „Samozřejmě, že když se navýší zůstatkový průtok v Dyji, nebude z čeho čerpat na zavlažování pro zemědělce a voda zůstane pro bobry a vydry nebo rakouskou stranu řeky. Už na jaře jsme jednali o navýšení v Dyjsko-mlýnském náhonu, s čímž každopádně nesouhlasíme, i kdybychom se měli soudit. Máme stanovené závlahové odběry,“ vysvětlil Jaroslav Benda, ředitel Závlah Dyjákovice. Ty mají více než 60 odběratelů vody.

Například podle představitelů SmVaK Ostrava mají malé vodní elektrárny ekologický i ekonomický smysl. „Energie vyrobená z vody v případě úpraven vody a vodojemů nemá oproti tepelným elektrárnám negativní dopady na životní prostředí. Šetříme také finanční prostředky, protože nemusí elektřinu nakupovat, ale v některých případech ji naopak do sítě dodáváme. I díky tomu jsme jí loni nakoupili nejméně za dobu, kdy to díky monitoringu uhlíkové stopy sledujeme – tedy od roku 2014,“ vysvětlil loni generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Scroll to Top