Omezení dopravy v centru Brna kvůli rekonstrukcím kanalizací

blank

Brněnské vodárny a kanalizace se zaměří zejména na nejstarší stoky v centru města. Vodohospodáři upozorňují na zvýšenou prašnost a hlučnost. Obezřetní by měli být od začátku října také řidiči.

„Stoky vznikly na konci devatenáctého století, jsou ve velmi špatném stavu,“ sdělil zástupce městské společnosti Jaromír Peška. Dělníci v říjnu začnou vyměňovat potrubí v Solniční, Opletalově a České ulici v městské části Brno-střed. Kvůli rušnosti ulic budou také dělníci částečně pracovat pod zemí. „Akce je velmi náročná na koordinaci. Ladíme, jak bude doprava v ulicích vypadat,“ vysvětlil Peška.

Ještě letos proběhnou opravy kanalizace v Kollárově ulici nebo na Mojmírově náměstí v brněnském Králově Poli, jehož představitelé akci vítají. „Je to investice možná na dalších padesát let, zamezí katastrofám,“ řekl místostarosta Králova Pole Zbyněk Šolc.

Celkově v pěti městských částech vyroste kanalizace za pět miliard korun. Stavba, která začala na jaře, by měla skončit v roce 2023. Investice se týká Bosonoh, Maloměřic a Obřan, Líšně, Tuřan a části Brno-jih. Za pět let by chtělo mít město kanalizaci na většině území. V Bosonohách zahrnuje dostavbu oddílného kanalizačního systému, v Líšni dostavbu splaškové kanalizace, v Maloměřicích a Obřanech se investice týká dostavby stokové sítě. V Tuřanech budou práce směřovat do místní části Dvorsko a v Brně-jihu se dostaví kanalizační síť včetně komunikace.

Scroll to Top