Klimatolog Zahradníček: Sucho ohrožuje krajinu i ekonomiku

blank

Chybějící voda v půdě, nižší úroda a třeba i usychající stromy ve městech – sucho trápí Česko i letos. Na problematiku se zaměřil také Český rozhlas. Meteorologové o suchu mluví od roku 2014 a postupně se jeho dopady zvětšují. Na co bychom se do budoucna měli připravit? A jak účinně se zatím s následky sucha potýkáme? Hostem studia byl klimatolog Pavel Zahradníček.​

O scénáři v podobě možného poklesu HDP jsme již na portálu vodarenstvi.cz informovali v druhé polovině srpna. Lidé z Centra pro vodu, půdu a krajinu České zemědělské univerzity (ČZU) zabývající se vlivem úbytku srážek na českou ekonomiku totiž spočítali, že by v důsledku sucha mohlo v budoucnu klesat HDP Česka o 1,6 procenta a více ročně.

Nejskeptičtější model hovoří o ztrátách až ve výši 240 miliard korun ročně. Česko se podle expertů může dostat do situace, kdy nebude z hlediska zdrojů soběstačné a vodu bude muset dovážet z přímořských států. Vědci z Centra pro vodu, půdu a krajinu také navrhují zavedení povolenek a nutnost změn ceny vody, protože aktuální nastavení podle nich není správné.

Rozhovor v Českém rozhlasu s Pavlem Zahradníčkem zde. 

Scroll to Top