Filipčík k využití IoT senzorům v golfovém areálu

blank

Golfová hřiště lze udržovat ve výborném stavu i za extrémních klimatických podmínek. V senzorech, které v pravidelných intervalech kontrolují stav a vlhkost půdy. Množství vody potřebné k závlahám je tak možné přizpůsobit přesně na míru. Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila na komentář greenkeepera golfového areálu Ropice Marka Filipčíka.

„Srážkoměry a meteostanice nám poskytují informace o vlhkosti ovzduší a úhrnu srážek, půdní senzory nás naopak upozorní na vlhkost substrátu na greenech a správnou funkčnost závlahového systému. S ohledem na extrémní sucha si dokážeme pohlídat efektivitu zavlažování, které jsme nyní díky IoT technologiím schopni mnohem lépe vyhodnocovat a optimalizovat. Další výhoda, kterou nám informace ze senzorů přináší, se týká predikce chorob a škůdců – riziko jejich vzniku se navyšuje právě s narůstající vlhkostí. Bavíme se zejména o tiplici a různých plísňových onemocněních,“ vysvětlil Filipčík.

Podle něj využívá areál také službu družicového monitorování pozemku, díky němuž lze detailněji sledovat stav hřiště v místech, kde podle indicií není něco v pořádku. Převážně se jedná o defekty v podobě poškozeného drenážního systému, a to následkem nadměrných srážek. „O případných defektech víme díky družicím z první ruky, a to téměř okamžitě. Můžeme je tak odstranit ještě před tím, než by na ně přišel nespokojený zákazník. Dále jsou družicová data skvělým způsobem při vyhodnocování dopadů při naší péči o trávník,“ doplnil Marek Filipčík.

Scroll to Top