Prokuratura vyšetřuje ekologickou havárii v Polsku

blank

Polská prokuratura začala vyšetřovat příčiny znečištění řeky Visly odpadní vodou z Varšavy. K havárii došlo ve varšavské čistírně vod Čajka v úterý 27. srpna. Kromě toho Polsko bojuje s extrémním suchem.

Ministr životního prostředí Henryk Kowalczyk upozornil, že únik odpadu do Visly je obrovskou ekologickou a zdravotní hrozbou pro lidi na dolním toku řeky, ryby a další vodní živočichy. Varšavská radnice uklidnila obyvatele, že voda z kohoutku v metropoli je nezávadná. Štáb nařídil urychleně postavit náhradní odpadní potrubí. Havárií se zabývají ministři obrany, životního prostředí a zdravotnictví.

Zemi také sužuje nejhorší sucho za posledních tisíc let. Hned ve dvanácti ze šestnácti polských vojvodství vládnou letos v létě extrémní sucha a začíná v nich chybět voda nejen zemědělcům, ale také obyvatelstvu. Ve více než 300 městech a obcích dokonce panuje podle hydrologů kritický stav, nádrže i studny tam už buď vyschly, nebo je v nich  voda jen na dně.

Hydrolog Grzegorz Walijewski například uvedl, že v zemi připadá na jednoho obyvatele asi 1600 metrů krychlových sladké vody, tedy přibližně jako v Egyptě. Příklad vidí ve Španělsku. „Hlavně dešťovou vodu tam zachycují v mnoha sběrných nádržích. U nás jsme si zvykli takovou vodu co nejrychleji dopravit  do moře a minimalizovat riziko stále se opakujících povodní. Tato voda potom při extrémních vedrech chybí,“ sdělil Walijewski.

Scroll to Top