Intersucho: V půdě chybí stovky litrů vody na metr čtvereční

blank

Srážkový deficit se od roku 2014 vyšplhal v některých oblastech i na 500 milimetrů. V průměru chybí 200 až 300 litrů vody na metr čtvereční. Nárazové deště sice půdě pomáhají, ale již nestačí k trvalejšímu zlepšení průtoků v řekách a k doplnění zásob podzemních vod.

Situaci zřejmě nepomůže ani nastávající zima, která má být teplá a většinou bez sněhu. „Sezonní předpovědní modely zatím předpokládají, že letošní zima ve střední Evropě bude teplotně nadprůměrná, což sněhové pokrývce v nižších a středních polohách moc nenahrává. Srážky zřejmě budou jen dešťové,“ potvrdila Právu Dagmar Honsová z Meteopressu.

Podle Pavla Zahradníčka z vědeckého portálu Intersucho má být srážkově průměrný či jen slabě nadprůměrný a teplotně mírně nadprůměrný také podzim. Prohlubující se vodní deficit podle něj nejvíc trápí východní Čechy. Nedostatek srážek také snižuje výnosy plodin, přispívá k přemnožení hrabošů, usychání stromů v lesích, podporuje rozvoj kůrovce, v rybnících a tocích se rovněž kvůli malým průtokům přemnožují nebezpečné sinice. Dále ve vodě ubývá kyslíku, což vede k úhynu ryb.

Podle bioklimatologa Miroslava Trnky byl rok 2018 optimálním příkladem toho, jak by mohly vypadat běžné roky v budoucnosti: „Kvůli teplejší zimě bez většího množství sněhu nedojde k doplnění vody v půdě a ve zdrojích. Poté začne dříve vegetační sezona a dojde k rychlejšímu vyčerpání vody z půdy. K tomu horké léto ještě více vysuší krajinu. A místo toho, aby došlo k doplnění srážek během podzimu, může nastat delší období s babím létem.“

Scroll to Top