Hydrolog Rieder k nedostatku pitné vody

blank

V mnoha obcích už podle ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Marka Riedera nastal nedostatek vody. A co dělají úřady, aby zmírnily následky sucha? Bude sucho dál pokračovat? A kdy dojde v Česku pitná voda? Rieder odpovídal ve vysílání Radiožurnálu.

„Od roku 2014 máme horká suchá léta, málo sněhu v zimě a málo deštivé podzimy. Letošní rok nevykročil z tohoto trendu,“ sdělil Rieder. Podle něj je také velkým problémem, že chybí voda pod povrchem, což se podle něj dá řešit dvěma způsoby. „Zpomalit odtok vody z krajiny, nechat rozmeandrovat řeky, vybudovat remízky a další přírodě blízká opatření. Druhá možnost je technická: řízená, umělá infiltrace, při níž se povrchová voda nechává uměle vsakovat do podzemní,“ vysvětlil hydrolog.

Zmínil také problematiku množství pitné vody v obcích. „Nedostatek nastal u obcí, které jsou zásobovány individuálně, nejsou napojeny na robustní vodárenské systémy. Někde o tom ani lidé nevědí, protože starostové ve snaze získat kladné body od občanů nechávají pitnou vodu navážet do vodojemů,“ pokračoval Rieder. Zdůraznil také význam dotačních programů.

„Myslím, že všechny dotační programy, které pomohou adaptovat se na to, že srážek je méně, pomáhají. Jedním z přínosů programu Dešťovka je, že se o něm mluví. Lidé si uvědomují, že vody je málo a každý z nás je zodpovědný za hospodaření s ní,“ řekl rovněž Mark Rieder.

Odkaz na kompletní rozhovor zde. 

Scroll to Top