Dombek k monitoringu důlních vod

blank

Vliv silně znečištěných důlních vod na kvalitu povrchové vody v lokalitách, které jsou zatížené intenzivní důlní činností, začali v těchto dnech sledovat vědci z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB- TUO) a Hlavního institutu hornictví (GIG) Katovice.

Cílem česko-polského projektu, který podporuje Evropská unie, je zjistit, nakolik jsou povrchové vodní zdroje znečištěny anorganickými solemi, kovy a některými radionuklidy, které mohou mít negativní dopad na všechny živé organismy.

„Povrchové vody, které jsou dotčené hornickou činnost, mohou negativně ovlivnit kvalitu životního prostředí a ohrozit zdraví lidí. Zejména pokud jde o zvýšení obsahu rizikových kovů a přirozených radionuklidů s radioaktivním rozpadem. Přesto tato problematika nebyla dosud na žádné ze stran společné hranice ČR a Polska dostatečně prostudována. Chceme řešit ekologické problémy v celé šíři, tedy nejen půdu, prachové a plynné emise, ale i další klíčovou složku, kterou je právě voda,“ sdělil odpovědný šéf celého projektu Václav Dombek z VŠB- TUO.

Průmysl je nejvýznamnějším odběratelem vody z povrchových zdrojů v České republice – jde zhruba o 70 %. Největším odběratelem je energetika, následuje zásobování obyvatel pitnou vodou. Pozitivem je, že průmyslové podniky dlouhodobě provádějí řadu opatření, jejichž cílem je snižování spotřeby vody z ekonomických důvodů i z hlediska snížení dopadů na životní prostředí.

Scroll to Top