Voda pro Jihomoravský kraj. Hejtman o boji se suchem

blank

V prostorách brněnského sídla kraje se ve čtvrtek 29. srpna 2019 uskutečnila odborná diskuse ke sborníku Voda pro Jihomoravský kraj. Kromě krajských představitelů se akce zúčastnili také zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí, správců lesů, povodí, zemědělců a dalších institucí zainteresovaných v problematice sucha a zadržování vody v krajině.

„Jižní Morava je jednou z nejohroženější oblastí suchem u nás. Tento fenomén negativně ovlivňuje řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce, přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch. Vítám proto dnešní jednání, které přineslo řadu impulsů a návrhů opatření, jak co nejvíce udržet vodu na jižní Moravě,“ komentoval aktivity v této oblasti hejtman Bohumil Šimek.

Ministr životního prostředí Richard Brabec na cestě po Jihomoravském kraji na začátku léta oznámil uvolnění 2,5 miliardy korun z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR, které poslouží ke zmírnění negativních dopadů sucha.

„Zásadním problémem při snaze zmírnit dopady sucha v našem kraji je snížená schopnost moravské krajiny zadržovat vodu. Proto jen za poslední dva roky kraj finančně podpořil formou dotačního programu Podpora boje proti suchu a na zadržení vody v krajině na našem území 47 projektů částkou 9,5 milionu korun. Včetně krajského spolufinancování bylo za uvedené období vynaloženo 87,9 milionu. Celkový objem na základě realizovaných projektů představuje potenciál více než 467 tisíc kubíků zadržené vody v sídlech a krajině,“ vysvětlil dříve Šimek.

Scroll to Top