Vodní dílo Vlachovice má maximální podporu Zlínského kraje

blank

Oblast dlouhodobě trápí sucho. Problémy se zásobováním obyvatelstva v obcích s nedostatečně spolehlivými vodními zdroji byly na Zlínsku zaznamenány již před třemi roky. Vlachovice by měly být významným zdrojem také pro Vsetínsko a Uherskohradišťsko. V případě, že to bude slučitelné s vodárenským využitím nádrže, bude také využívána ke sportovnímu rybolovu a rekreaci.

Představitelé Zlínského kraje zdůraznili, že vodohospodáři mají plnou podporu v realizaci vodního díla. Přehrada by měla být uvedeno do provozu v roce 2030. Odhadované náklady jsou 5,3 miliardy korun. „Plánované vodní dílo Vlachovice je potřeba chápat nejen jako samotnou nádrž, ale jako komplexní soubor dalších staveb a opatření, které společně pomohou zajistit hlavní účel nádrže. Ta má sloužit zejména jako zásobárna vody pro vodárenské účely, ale také pro potřeby zemědělství a průmyslu či jako ochrana před povodněmi. Pevně věřím, že vodní dílo Vlachovice bude vzorovým příkladem toho, jak se dá skloubit výstavba vodárenské nádrže se zájmy životního prostředí a také se zájmy obyvatel okolních obcí,“ uvedl loni generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Studie navrhuje jako vhodná opatření drobnější členění zemědělských ploch, vytváření remízků, mezí, rozptýlené zeleně a dalších prvků, na nichž nebude prováděna orba. Pro tyto účely je již navrženo založení trvale travnatých ploch na více než třicet hektarech či vybudování travnatých pásů v celkové délce téměř třicet kilometrů. „Pokud příprava poběží podle současných předpokladů a bez významnějších komplikací, očekává se vydání stavebního povolení do konce roku 2023, zahájení výstavby v polovině roku 2025 a uvedení do provozu zhruba o tři roky později,“ řekl Gargulák.

Scroll to Top