Na vodu zřejmě i po skleničce alkoholu

blank

Lidé jezdící na vodu si mohou dát jedno pivo. Senátoři sice chtějí výjimku také pro cyklisty, ale zřejmě nemají šanci ji prosadit. Definitivní stanovisko má padnout v září.

„To nemá s politikou nic společného. Jsou lidé ve všech klubech napříč, u nás třeba lékaři, kteří nechtějí toleranci u alkoholu vůbec. Ani na kolech, ani na lodi. A pak budou liberálové, kteří budou i pro senátní verzi. Budu apelovat na kolegy, abychom podpořili původní sněmovní verzi, jenom ty vodáky,“ řekl šéf poslaneckého klubu vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle něj je rozdíl mezi cyklisty a vodáky v tom, že na vodě jde o malá plavidla, ale cyklisté jsou účastníky silničního provozu. Vodáci se však budou moci před jízdou napít zřejmě až příští rok. „V září jsou už na vodě jenom nadšenci a v říjnu se zamykají řeky. Je to tedy až pro příští sezonu. Začal jsem s tím přitom už v březnu 2018. To, že nestihneme ani vodáckou sezonu 2019, mě dost překvapuje. Ukazuje to, jak je u nás legislativní proces dlouhý,“ řekl poslanec za Piráty Lukáš Bartoň.

Hranice půl promile alkoholu má pak platit pro toho, kdo vede plavidlo na dopravně nevýznamných vodních cestách. Pod vlivem však nebudou moci vodáci vyjet na dolním toku Labe, Vltavy a Moravy.

Scroll to Top