Odkalování potrubí přehrady u Boskovic

blank

Hladina vody v říčce Bělá v Boskovicích na dva dny stoupla. Vodohospodáři odkalovali potrubí boskovické přehrady. Nádrž slouží i jako záložní zdroj pitné vody, proto je v ní přísně zakázáno koupání. V posledních dvou letech prošla rozsáhlou rekonstrukcí, odolat by měla až tisícileté povodni.

„Až v průběhu prací se ukázalo, že geologické podmínky v některých místech neumožní provést práce dle původního plánu. Proto jsme museli například využít také trhavinu, abychom odstranili části velmi pevné skály a mohli v náročné rekonstrukci pokračovat. Vše samozřejmě probíhalo za velmi přísných bezpečnostních podmínek tak, aby nedošlo k ohrožení hráze nebo kvality vody v nádrži Boskovice,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Podle vedoucího projektového týmu Radovana Kvapila ze společnosti HOCHTIEF CZ byly odstřely navrženy a následně monitorovány znalcem, který mimo jiné stanovoval maximální gramáže náloží z hráze Boskovic a limitní vzdálenosti odstřelů od nově prováděných betonových konstrukcí s ohledem na proces tuhnutí a zrání betonu. „V nejcitlivějších místech na koruně hráze bylo mimo jiné přistoupeno k nedestruktivnímu dělení stávajících betonových konstrukcí expanzními hmotami,“ doplnil Kvapil.

Modernizaci nádrže zahájilo Povodí Moravy v létě 2017. Náklady dosáhly 138 milionů korun. Zvětšila se průtočná kapacita současného bezpečnostního přelivu, aby při povodních nehrozilo přelití nebo protržení sypané hráze. Přehrada byla vybudovaná v letech 1985 – 1989. Hlavním důvodem byly rostoucí požadavky Blanenska a Boskovicka na pitnou vodu. Výška hráze, na které bude kvůli rekonstrukci uzavřen průchod, činí 42,5 metru. Jelikož se jedná o chráněný vodní zdroj, je zde přísně zakázáno koupání.

Scroll to Top