Do Visly tečou odpadní vody z celé Varšavy, svolán krizový štáb

blank

V Polsku bijí na poplach. Do řeky Visly tečou odpadní vody ze všech varšavských částí. Ve čtvrtek 29. srpna zasáhla odpadní voda oblast centrálního Polska. Zemi také trápí extrémní sucho.

Ministerský předseda Mateusz Morawiecki svolal krizový štáb vlády. Havárií se zabývají ministři obrany, životního prostředí a zdravotnictví. Znečištěná voda z řeky ohrožuje obyvatele měst a zemědělce na středním a dolním toku. Podle primátora Varšavy Rafala Trzaskowskiho z opoziční Občanské platformy potrvá náprava situace několik dní. Vládní strana Právo a spravedlnost ho obvinila z liknavosti. Trzaskowski měl totiž odmítnout pomoc armády. Strana žádá jeho odstoupení.

Nejhorší sucho za posledních tisíc let

Hned ve dvanácti ze šestnácti polských vojvodství vládnou letos v létě extrémní sucha a začíná v nich chybět voda nejen zemědělcům, ale už i obyvatelstvu. Ve více než 300 městech a obcích dokonce panuje podle hydrologů kritický stav, vodní nádrže i studny tam už buď vyschly, nebo je v nich  voda jen na dně.

Hydrolog Grzegorz Walijewski například uvedl, že v zemi připadá na jednoho obyvatele asi 1600 metrů krychlových sladké vody, tedy přibližně jako v Egyptě. Příklad vidí ve Španělsku. „Hlavně dešťovou vodu tam zachycují v mnoha sběrných nádržích. U nás jsme si zvykli takovou vodu co nejrychleji dopravit  do moře a minimalizovat riziko stále se opakujících povodní. Tato voda potom při extrémních vedrech chybí,“ sdělil Walijewski.

Například tisíc obyvatel města Skierniewic v Lodžském vojvodství sucho extrémně pocítilo minulý měsíc, když se jim zcela vytratila voda z vodovodního potrubí. Podle polských médií také v zemi chybí státní program hospodaření s vodou, což se projevuje nejen mimořádným suchem, ale i povodněmi.

Scroll to Top